MAKANAN SUNNAH
makanan yang sering dimakan oleh Baginda Nabi Muhammad SAW:
1. AIR ZAM-ZAM
Air zam-zam memang terkenal
sebagai air yang paling diberkati dan boleh mengubati pelbagai jenis penyakit
denga izin Allah.
Dalam sebuah hadith shahih, Nabi
SAW menyebut: “Sesungguhnya air zam-zam
adalah air yang diberkati, air tersebut adalah makanan yang mengenyangkan.”
Dianjurkan bagi setiap mukmin
menikmati air tersebut jika memang mudah memperolehnya. Air tersebut juga boleh
digunakan untuk berwudhu. Air tersebut boleh digunakan untuk beristinja’
(membersihkan kotoran setelah buang air). Air tersebut juga boleh digunakan
untuk mandi junub jika memang ada keperluan untuk menggunakannya.
2. KURMA
Kurma banyak disebut di dalam
al-Quran, antaranya dalam surah Mukminah ayat 19: "Kemudian Kami tumbuhkan kerananya kebun kurma dan anggur untuk
kamu. Disana kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagiannya kamu
makan"
Kurma merupakan "tenaga
segera" kerana mudah diserap dan diproses. Ia juga mengandungi kandungan
serat yang tinggi (3x lebih tinggi daripada pisang).
Nabi s.a.w. pernah bersabda:
"Rumah yang tiada kurma
adalah rumah yang tiada makanan"
Sabda Nabi yang lain: "Sesiapa yang memakan 7 biji tamar
‘Ajwah’, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari
itu"
(Khasiat kurma adalah sebagai
penguat memori, penawar racun dan penawar pelbagai penyakit.)
3. BUAH TIN
Buah tin juga sangat bermanfaat
kepada umat manusia seperti yang diterangkan dalam surah At-Tin (surah ke 95
dalam Al-Quran) dimana Allah telah bersumpah di atas nama buah tin dan buah zaitun.
(Antara khasiat buah tin
termasuklah menyingkirkan toksin, mengurangkan batuk yang berpanjangan
membersihkan hati dan mengurangkan lendir dalam usus.)
Buah tin yang kering didapati
membekalkan 6 kali lebih kalori daripada jenis basah (segar). Pengeringan buah
tin telah mengakibatkan pemekatan nutrisi di dalamnya dimana ianya menjadi
lebih kaya dengan pelbagai mineral dan zat galian, tetapi rendah sodium.
4. ZAITUN
Pokok zaitun ada disebut dalam
Al-Quran, dalam surah An-Nur ayat ke-35.
Semenjak 1,400 tahun yang lalu,
Nabi Muhammad S.A.W. telah menasihatkan umat Islam agar menggunakan minyak
zaitun untuk kesihatan dan penjagaan badan, di mana Baginda S.A.W. sendiri
menggunakannya sebagai minyak rambut.
(Kelebihannya ialah dapat
mengurangkan risiko penyakit kanser dan sakit jantung, merupakan sejenis
antioksida dan digunakan sebagai produk kecantikan sejak berkurun lamanya.)
5. MADU LEBAH
Mempunyai pelbagai khasiat dan
dianggap ibu segala makanan.
Apabila dicampur bersama air
panas, boleh mengubati penyakit cirit-birit.
Sabda Nabi s.a.w.: "Demi Allah yang aku dalam
genggamanNya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah
yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk ke
perutnya dan sejuta penyakit keluar darinya"
Rasulullah sendiri mengamalkan
minuman madu; dicampurkan madu dengan segelas air dan minum setiap pagi ketika
perut kosong.
(Madu yg paling berkualiti adalah
madu yang dikeluarkan dalam musim bunga dan musin panas, tetapi kurang
berkualiti apabila dihasilkan di musim sejuk.)
6. BIJI HITAM (HABATUSSAUDA)
Dilaporkan bahawa Nabi s.a.w.
pernah bersabda: "Jadilah seperti
biji habb al-sauda kerana biji ini ubat semua penyakit kecuali mati"
(Kelebihannya ialah habatussauda
mampu menghapuskan angina dalam usus dan demam, baik merawat 'leukoderma',
membuka urat yg halus dan menghilangkan penyakit selsema).
7. DELIMA
Allah menyebut buah delima
(rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya
penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.
Dalam Surah ar-Rahman, ayat 68
Allah berfiman: "Di dalam kedua-
duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima"
(Terdapat banyak kajian dilakukan
yang mana membuktikan delima bagus sebagai antioksida, mengelakkan sakit
jantung dan mampu menstabilkan tekanan darah)
8. ZA'FARON/SAFRON
Terlalu banyak dalam kitab
menyatakan bahawa Za'faran sangat baik untuk kecerdasan minda. Dalam kitab
Tibbul Imama A'li , muka surat 381, Saiyidina Ali (k.w) menyatakan dengan
maksudnya:
"Sesiapa
yg mengambil sebahagian Za'faran tulen dan Su'dun satu bahagian dicampurkan
dengan 'asal (madu), diminum sebanyak dua misqal (dua sudu) pada setia hari,
maka dia dikagumi tentang ingatannya sehingga dituduh melakukan zihir"
(Za'faron ini mempunyai banyak
khasiat seperti penyakit sawan, penyakit hati, demam, mati pucuk serta
melancarkan pengaliran darah.)
9. SUSU KAMBING
Rasulullah s.a.w pernah bersabda:
“Akan
tiba suatu masa di mana kambing adalah sebaik-baik harta bagi orang Islam.
Orang Islam akan memeliharanya di puncak-puncak bukit dan di lembah-lembah,
hidup terpencil dari masyarakat demi memelihara agama daripada ditimpa
bencana"
(susu kambing mampu membantu
masalah seperti asma, reumatik, demam kuning, insomnia dan menguatkan tulang. Khasiatnya
dikatakan lebih baik daripada susu lembu dan hampir menyamai susu ibu.)
10. BARLI
Barli berkhasiat sebagai penyejuk
badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi
sup barli kepada orang yang mengidap demam.
Ia juga dapat mengurangkan
kolesterol, melawaskan kencing, membantu sembelit dan mengurangkan risiko
kencing manis (tetapi jangan campurkan dengan gula).
11. ROTI
Roti yang paling bagus adalah
yang diperbuat daripada gandum (kerana mudah dicernakan). Sebaik-baiknya, roti
dibiarkan sejuk dahulu sebelum dimakan, jika tidak, kita akan merasa haus
apabila memakannya Manakala, roti yang lama dan tidak elok akan menyebukan
perut
Nabi s.a.w. bersabda: “Jangan potong roti dengan isau. Hormatilah
roti itu dengan memotong dgn tanganmu kerana Allah menghormati roti itu”
12. HALIA
Halia disebut dalam ayat alQuran
(ayat17, Surah Al-Insan) firman Allah Taala yang bermaksud:
“Dan
mereka dalam Syurga itu diberi dari sejenis minuman yang campurannya dari
zanjabil’.
(Khasiatnya membantu penghadaman
dan memanaskan badan. Halia juga dikatakan mampu melegakan rasa loya, penyakit
sendi dan membantu pengedaran darah)
13. HALBA
Nabi s.a.w. pernah bersabda:
“Jika
umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya
dengan emas”.
(Antara khasiat hulbah membantu
pengaliran haid dan berguna untuk menyembuhkan sakit perut (memulas). Wanita
arab suka mengambil halba ni untuk cantikkan buah dada. Bagi ibu yang menyusu,
halba menambahkan susu badan. Halba juga dapat membantu mengurangkan gula,
merendahkan kolesterol, melegakan batuk kronik, bengkak gusi dan sebagai
pembuka selera)
14. CUKA EPAL
Cuka epal mengandungi pelbagai
khasiat dan dikatakan menjadi tonik kesihatan bagi masyarakat Greek. Cuka epal
adalah cuka yang terhasil daripada proses farmentasi buah epal.
Nabi sangat sukakan cuka dan
kadangkala mengamalnya bersama roti, sabdanya:
"Allah
meletakkan keberkatan dalam cuka, ia telah digunakan oleh para nabi sebelum
aku"
(Khasiatnya ialah dapat
menghilangkan kelesuan badan, mengubat penyakit hati, memecahkan lemak di
badan, melancarkan pengaliran darah dan mengurangkan stress)
15. GARAM
Amalan Rasulullah S.A.W memakan
secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa
tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan
menghindarkan perut dari menyerap racun.
Daripada Abdullah Bin Umar, sabda
Nabi s.a.w.:
"Sesungguhnya
Allah menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit (
menerusi hujan ) ke bumi iaitu beis, api ,air dan garam"
Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam
tafsirnya: Dari Anas Bin Malik, nabi
bersabda "Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam."
16. TIMUN
Daripada Abdullah bin Jaafar,
diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah memakan timun bersama kurma. Dengan
mengambil timun bersama kurma, ia dapat menghilangkan dahaga dan mengurangkan
rasa panas badan. Tambahan pula, sifat timun yang tawar, enak dimakan bersama
kurna yang manis.
Timun bersifat sejuk dan dingin,
manakala kurma bersifat panas dan kering. Maka suhu badan akan menjadi
seimbang. Disini Nabi mengajar kita, apabila kita mengambil makanan yang panas,
seimbangkan semula suhu badan dengan makanan yang sejuk.
Timun mengandungi vitamin C yang
mampu meredakan radang kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan
unsur penting yang diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang
melibatkan otot, tendon, ligamen dan tulang
17. DAGING KAMBING
Daging kambing adalah makanan
kegemaran Rasulullah. Negara barat sentiasa mengembang-gemburkan keburukan
daging kambing, tetapi hakikatnya ia mempunyai banyak kelebihan.
(Daging kambing adalah daging
yang paling baik untuk jantung, mengurangkan darah tinggi dan obesiti,
mencantikkan kulit dan juga mengurangkan stress)
18. TEMBIKAI
Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan
bahawa Aisyah pernah berkata,
“Rasulullah
pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.”
Tembikai mengandungi 92 peratus
air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan yang disebut lycopene yang
mampu mencegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser.
Nabi juga berkata wanita
mengandung yang mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi
karakter dan wajahnya.
19. ANGGUR
Di dalam surah Ar-Rad, ayat 4
Allah berfirman:
"Dan
di bumi terdapat bahagian2 yg berdampingan, kebun-kebun anggur, tanaman2, pohon
kurma yg bercabang dan yg tidak bercabang; disirami dgn air yg sama, tetapi
Kami lebihkan tanaman yg satu dari yg lainnya dalam hal rasanya. Sungguh, pada
yang demikian itu trdpt tanda2 (kebesaran Allah) bagi org2 yg mengerti"
(Khasiat diantaranya ialah
mengurangkan keradangan, mencegah penyakit nyanyuk, melancarkan perjalanan
darah dan membersihkan perut)
20. CENDAWAN
Daripada Said bin Zaid bin Amru
bin Nufail r.a katanya: Aku pernah mendengar Nabi s.a.w bersabda:
“Cendawan
adalah sejenis Manna (satu anugerah yg sgt istimewa) dan dapat mengubati mata”
Cendawan bukan sahaja sejenis
makanan yg enak, malahan mempunyai pelbagai khasiat dan diakatakan menjadi
penawar herba sejak zaman dulu lagi. Mengikut kajian yang telah dijalankan, ia
dikatakan dapat meningkatkan system imun badan (terutamanya bagi pesakit
kanser), juga berperanan melawan allergik dan radang.
21. LABU
Daripada Hadis Anas bin Malik
r.a:
Seorang tukang jahit telah
mengundang Rasulullah s.a.w untuk menghadiri suatu jamuan makan. Anas bin Malik
berkata: Aku pergi bersama Rasulullah s.a.w menghadiri jamuan makan tersebut.
Dia menghampiri Rasulullah s.a.w dan menghidangkan roti dari gandum serta kuah
berisi buah labu dan daging bakar. Anas berkata: Aku melihat Rasulullah s.a.w
mencari-cari buah labu dari dalam sahfah tersebut iaitu sebuah bekas makanan
yang memuatkan makanan cukup untuk lima orang”.
Selain kurma, Nabi juga
menggemari labu. Ia dikatakan mempunyai pelbagai nutrisi dan zat yg baik utk
tubuh badan, terutamanya bagi pesakit rabun malam dan diabetik. Ia juga
berkhasiat bagi mengawal nafsu makan, merawat masalah cacing dan mencegah
pembentukan batu karang.
sekian sahaja...
jika tak mampu untuk mempraktikan semua makanan sunnah tersebut, jangan pula tak makan langsung makanan tersebut..
No comments:
Post a Comment